Ökar brottsligheten i Sverige? Vilka är mest utsatta för våld? Vad är en så kallad fotboja? Vilka typer av brott begår pojkar respektive flickor? Här ges en aktuell översikt över kriminalitet och kriminalvård i Sverige, både i ett samhälls- och ett individperspektiv. Boken beskriver
brottsutvecklingen och kriminaliteten ur olika synvinklar, faktorer som påverkar individen, forskningsresultat, statistiska fakta straffen, teorierna bakom och kriminalpolitikens inriktning åtgärderna när en misstänkt åker fast, polisens och rättsväsendets organisation kriminalvårdens organisation, historia, mål, etik och ekonomi häktenas, anstalternas och frivårdens verksamheter, program för personlig förändring situationen för människor som drabbas - insatser för brottsoffren, de dömdas anhöriga. I denna fjärde reviderade utgåva har innehållet genomgående uppdaterats. Aktuella kompletteringar har gjorts, exempelvis vad gäller ny anstaltsindelning, nya permissionsbestämmelser och "utsluss" via fotboja. Kriminalvårdens handlingsplan mot narkotika, forskningsbaserade påverkansmetoder för att minska återfall i brott och jämförande studier av brottsutvecklingen i andra länder är några andra exempel. Författarnas utgångspunkt är att kriminalvården måste bygga på ett engagemang för människorna. Boken riktar sig till studerande och yrkesverksamma inom kriminalvård, polisväsende och socialt arbete. Den är även aktuell för lekmannaövervakare, nämndemän och alla med intresse för samhällsfrågor.
Thomas Ekbom är personalutvecklare inom kriminalvård och andra myndigheter i offentlig sektor. Gunnar Engström är chefsrådgivare i Kriminalvårdsstyrelsen och anlitad som expert och sakkunnig i statliga utredningar och kommittéer. Birgitta Göransson är kriminalvårdsdirektör och regionchef för Göteborgsregionens kriminalvårdsmyndigheter samt leg psykolog och leg psykoterapeut. Författarna är ofta anlitade som föreläsare vid universitet och högskolor.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker