Ledningsgrupper är det dominerande sättet att leda verksamheter inom såväl näringsliv som offentlig förvaltning. Ledningsgruppers sammansättning och sätt att arbeta är av avgörande betydelse för effektiviteten i organisationen. Författarna, som har erfarenhet från arbete med fler än 400 ledningsgrupper, konstaterar att ledningsgrupper har mycket olika förutsättningar i sitt arbete. De verkar i mycket olika typer av organisationer vad gäller uppdrag, storlek, geografisk spridning, teknologi, ålder, historia och kultur. Men grunduppdraget är i allt väsentligt det samma för alla; att genom grupparbete effektivisera ledningen av en organisation, hela organisationen eller en del av den.
Ledningsgruppen består av tre delar. I den första delen behandlas grundläggande frågor som gäller alla ledningsgrupper: uppdrag och roll, sammansättning, arbetsformer, ordförandens roll samt helhet kontra särintresse. Den andra delen handlar om mer specifika frågor som berör många men inte alla ledningsgrupper, t.ex. strategisk ledning, spänningar och konflikter samt förtroende, öppenhet och tillit. Varje kapitel inleds med ett verklighetsbaserat praktikfall. Utöver detta får läsaren ta del av olika exempel från ledningsgruppers vardag. I bokens sista del redovisas en forskningsbaserad modell för ledningsgruppers utveckling.
Ledningsgruppen vänder sig till dem som ingår i en ledningsgrupp. Den är också lämplig för dem som ansvarar för chefs- och ledarutbildningar, samt för studenter på magister/masternivå
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker