Hälsopedagogik vill göra det lättare för läsaren att leda både sig själv och andra till en god hälsa.
Läs mer
Utmärkande drag
- Layouten till boken är framtagen tillsammans med elever och lärare
- Upplägg som fokuserar på att engagera eleverna genom praktiska övningar
- Behandlar grundläggande hälsopedagogiska begrepp, teorier och perspektiv
- Ordförklaringar i marginalen underlättar inläsning
Boken ger grundläggande kännedom om hälsopedagogiska begrepp, teorier och perspektiv. Texten tar upp olika frisk- och riskfaktorer som påverkar hälsan samt vad som menas med ett salutogent förhållningssätt. Dessutom speglas människors hälsa i ett miljö-, historiskt- och internationellt perspektiv samt med tanke på olika sociala och kulturella aspekter.
Folkhälsoarbete och hälsofrämjande arbetssätt behandlas på individ-, grupp- och samhällsnivå. Två separata kapitel fördjupar kunskaperna kring hälsopedagogiskt arbete och vad hälsopedagoger bör behärska för ett professionellt yrkesutövande.
Elevengagemang
Upplägget fokuserar på att engagera eleverna i praktiska övningar. Varje kapitel inleds med en elevaktiverande uppgift. Den kan vara i form av ett fall som ska analyseras, ett test som läsaren ska genomföra enskilt eller i grupp. Det kan också vara en diskussionsuppgift.
Texten varvas sedan med ytterligare elevövningar som bidrar till reflektion över fakta som framkommit. Varje kapitel avslutas med uppgifter som fördjupar kunskaperna. Dessutom finns en sammanfattning som man både kan inleda och avsluta kapitlet med. För att underlätta inläsning finns ordförklaringar i texten.
Om författarna
Liselotte Ohlson är idrottslärare och har lång erfarenhet från ledarutbildning inom fritidssektorn.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker