Hälsopedagogik ställer de grundläggande frågorna: Vad är hälsa och livskvalitet? Vad måste man tänka på om man arbetar med hälsopedagogik? Vad är hälsa på individnivå, gruppnivå samt samhälls- och globalnivå?
Läs mer
Hälsopedagogik utgår från hälsa för den enskilde individen för att sedan gå vidare till ett grupperspektiv och slutligen ett globalt perspektiv. Boken inleds med en diskussion kring hur vår hälsa påverkas av vår livsstil och levnadsvanor. Att det är viktigt att vara vän med sig själv eftersom den självbild vi har betyder mycket för vår hälsa, särskilt den psykiska hälsan.
Texten fortsätter med att behandla hur vår hälsa påverkas av såväl våra egna val och möjligheter som kulturella skillnader och samhällsvillkor. Slutligen tar boken upp betydelsen av internationella och globala förändringar för människors hälsa.
Hälsopedagogik innehåller en mängd olika sorters arbetsuppgifter. Insprängda i kapitlen finns regelbundet återkommande diskussionsuppgifter. I slutet av varje kapitel finns både enklare och mer krävande uppgifter samt praktiska övningar.
Innehåll:
- Hej, hur mår du?
- Livsstilens betydelse för hälsan
- Hälsopedagogik – vad är det?
- Hälsopedagogiskt arbete
- Vad en hälsopedagog bör kunna
- Hälsa på gruppnivå
- Hälsa på samhällsnivå
- Hälsa i ett globalt perspektiv
Boken finns inläst hos Inläsningstjänst.
Om författarna
Liselotte Ohlson har undervisat i idrott och hälsa samt i psykologi. Förutom erfarenheterna från skolan har hon dessutom arbetat med både nationella och internationella projekt med anknytning till hälsa: vård och omsorg, sociala frågor, idrott, sex och samlevnad samt ledarutbildning.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker