Grisens historia : så mycket mer än fläsk; Martin Ragnar; 2015
Grisens historia : så mycket mer än fläsk; Martin Ragnar; 2015

Grisens historia : så mycket mer än fläsk

av Martin Ragnar

  • Utgiven: 2015
  • ISBN: 9789173317320
  • Sidor: 364 st
  • Förlag: Carlsson
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska

Om boken

En engagerad och faktafylld skildring av den svenska grisens kulturhistoria. Här sätts detta mångfasetterade djur in i ett större sammanhang. Och grisen och människan har en lång gemensam berättelse att erbjuda, inte bara djurets kotletter eller dess föga smickrande användning i språket. "En bok om ett av de intelligentaste djuren borde få inledas av djuret självt", skriver Martin Ragnar. Nu är icke detta möjligt, men däremot möter vi grisen i hundratals foton och illustrationer, där den plirande tittar betraktaren i ögonen eller med berättigad misstänksamhet skyggar med blicken, där den leker och bökar, umgås eller bara vegeterar. Ragnar skriver om härstamning och egenskaper, om grisens plats i religionen, om dess renlighet och nyttighet som markberedare, som jaktgris, tryffelsvin och sällskapsdjur. Grisen har likaså varit offerdjur, är både tamsvin och vildsvin, ollonsvin och skogssvin. Här möter lantraser och förädlade grisar, men samtidigt mänsklig grymhet och grishat. Naturligtvis avhandlas även grisen som köttdjur och leverantör av skinka och korvar till människans middagsbord. Därför skriver Ragnar också om slakt och köttprodukter av gris i kyldiskar och olika matvaror. Inte minst möter läsaren den svenska »urgrisen«, återuppstånden som Linderödssvinet på många ställen i denna insiktsfulla lovsång. Två välkända »gris- och matprofiler« har skrivit varsitt företal till boken uppfödaren Rolf-Axel Nordström och mästerkocken Paul Svensson. Martin Ragnar är författare, forskare och både humanist och naturvetare/tekniker med en rad böcker på den digra meritlistan. Hans två senaste matböcker är "Svensk ostkultur" och "Regional matkultur". Martin Ragnar är också ideellt engagerad i olika föreningar med mat på agendan.

Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker

Mer om Grisens historia : så mycket mer än fläsk (2015)

I september 2015 släpptes boken Grisens historia : så mycket mer än fläsk skriven av Martin Ragnar. Den är skriven på svenska och består av 364 sidor djupgående information om jord- och skogsbruk. Förlaget bakom boken är Carlsson som har sitt säte i Stockholm.

Köp boken Grisens historia : så mycket mer än fläsk på Studentapan och spara pengar.

Tillhör kategorierna

Referera till Grisens historia : så mycket mer än fläsk

Harvard

Ragnar, M. (2015). Grisens historia : så mycket mer än fläsk. Carlsson.

Oxford

Ragnar, Martin, Grisens historia : så mycket mer än fläsk (Carlsson, 2015).

APA

Ragnar, M. (2015). Grisens historia : så mycket mer än fläsk. Carlsson.

Vancouver

Ragnar M. Grisens historia : så mycket mer än fläsk. Carlsson; 2015.

Köp boken

Helt ny

329 kr