Handikapphistoria kan se ut och har också sett ut på flera sätt. Ett av syftena med föreliggande bok är att peka ut några annorlunda angreppssätt på handikapphistorien, ett annat är att redovisa de varierande ramar som bestämt både experters och gemene mans tänkande kring avvikelseproblematiken under de senaste århundradena. Författarna betonar vikten av att inte se handikapphistoria som ett forskningsfält som kan och bör studeras för sig. För att fullt ut förstå innebörden av de funktionshindrades villkor är det tvärtom önskvärt att se handikapphistorien som en del av en bredare historisk utveckling. De funktionshindrades villkor under de senaste seklerna bör därför ses i ljuset av dels framväxten av den moderna medicinen och pedagogiken, dels det svenska samhällets industrialisering, urbanisering, demokratisering och sekularisering.
Utöver olika tematiska framställningar om funktionshindrades historiska villkor innehåller boken också en översikt över svensk handikapphistorisk forskning insatt i ett internationellt sammanhang och en grundläggande metod- och materialpresentation.
Bokserien "Handikapp och samhälle" syftar till att tematiskt presentera aktuella socialvetenskapliga perspektiv på funktionshinder och handikapp för såväl universitets- och högskolestuderande som andra intresserade.
Redaktörer för serien är Ove Mallander och Magnus Tideman, universitetslektorer vid Högskolan i Malmö respektive Högskolan i Halmstad.
Mer information om våra bokserier och övriga böcker inom ämnesområdet finns på webbplatsen Handikapp och funktionshinder.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker