Oscar Hemers nya roman utspelar sig pandemiåret 2020 på Österlen, men berättelsen sträcker sig över tre generationer och tre kontinenter till bland annat sjuttiotalets Tanzania och den finska krigsvintern 1939-40.
Strax före jul får syskonen Beyonce och Lasse ett överraskande sms: Nu har pappa och jag bestämt att vi reser bort några veckor. Ni är välkomna att bo i Sandäng medan vi är borta. Det finns mat i kylen. Puss. Mamma.
Åtta månader senare är Leo och Tania fortfarande spårlöst försvunna. Men alla löpande räkningar betalas per autogiro, till och med Ica-kortet fylls på automatiskt varje månad. Lasse är kvar i huset på Österlen efter att ha svultit sig genom en snövinter som lokalt skördade fler liv än pandemin. Beyonce, hans räddare i nöden, kommer nu tillbaka från Christiania och flyttar in med sin katt i föräldrarnas sovrum.
Familj handlar om den i grunden slumpmässiga fusion av två individers gener, förhoppningar och minnen som i sin tur är produkter av slumpmässiga kombinationer av ärvda och förvärvade egenskaper och erfarenheter i två eller tre led så länge det levande minnet varar.
Oscar Hemer är professor i journalistisk och litterär gestaltning vid Malmö Universitet. Han är författare till ett femtontal böcker i olika genrer, senast essän Borgesiana (2021) och den experimentella essäromanen Contaminations and Ethnographic Fictions: Southern Crossings (2020). Han är även översättare från spanska och var, tillsammans med Lasse Söderberg, redaktör för den samlade svenska utgåvan av Jorge Luis Borges verk, Borges I-III (2017; 2019; 2020).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker