I vår nya serie Elva av alla får eleverna lära känna de tio vanligaste av en djur- eller växtgrupp plus en lite mer ovanlig. Böckernas välskrivna och medryckande texter, noggranna faktabilder, läckra och humoristiska illustrationer och luftiga layout gör dem tilltalande även för lite mer ovana faktatextläsare.
I det gamla bondesamhället behövde människor kunna mycket om naturen, till exempel vilka fåglar man kunde få ägg och kött från, vilka fiskar som gav god fångst, vilka växter som var bra läkeväxter, vilka träd som gav bra virke, vilka bett och stick som var farliga och mycket, mycket mer. I dag behöver vi inte den kunskapen för att överleva på kort sikt, men kanske behöver vi den ändå mer för att vårda naturen och miljön på lång sikt. Med kunskap om växter och djur blir det intressantare att ta ansvar för miljön, och det blir lättare att förstå miljöproblem: "Varför får man fiska torsk i Östersjön vissa år men inte andra?" "Hur påverkar klimatförändringar flyttfåglarna?" "Varför behöver vi en lag som skyddar ädellövträd?"
Med lite kunskap om de vanligaste växt- och djurarterna blir det också mycket roligare att vara ute i skog och mark.
I serien Elva av alla ingår fyra titlar: Fiskar, Träd, Insekter och Fåglar. I respektive bok presenteras varje art på ett uppslag:
Vänstersidan ger fakta som stimulerar eleverna att fundera över vad de redan vet om växten eller djuret och om de har någon egen erfarenhet av den eller det.
Högersidan berättar något som är "kul att veta" och "skrock och folktro" om växten eller djuret. Det är ofta sådana kuriositeter som gör att vi minns växten och djuret lite bättre.
På högersidan finns också avsnittet "Jobba med ..." Det innehåller frågor som eleverna kan arbeta med tillsammans eller enskilt. Till de sex första frågorna kan svaret hittas direkt i texten, medan det krävs att eleverna funderar lite extra och kanske tar hjälp av en uppslagsbok, kartbok eller Internet för att lyckas klura ut svaret på de tre frågorna i rutan "Fler uppgifter".
SFI, Sv2 Även om Elva av alla primärt är skriven för mellanstadieelever passar den alldeles utmärkt också för elever i SFI och Sv2, både för att de på ett lättsmält sätt ska få kontakt med Sveriges flora och fauna och för att lära sig vanliga svenska artnamn.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker