Att visa empati, stötta och motivera är viktiga uppgifter för läkare, sjuksköterskor, socionomer och andra professionella hjälpare. Men ett professionellt bemötande kräver så mycket mer än att bara vara snäll i ordets gängse mening. Att sympatisera med en patient och klient utan att tillämpa de etiska principer som ingår i ett professionellt förhållningssätt kan till och med få negativa konsekvenser, t.ex. när en behandlare inleder ett förhållande med en klient eller en kriminalvårdare hjälper en intern att fly.
I Det räcker inte att vara snäll belyser Ulla Holm det specifika i ett professionellt bemötande, vad som skiljer professionella hjälpare från amatörer. Utifrån teori och en mängd exempel från hjälpares vardag redogör hon för hur man hanterar de psykiska påfrestningarna och utmaningarna i arbetet och beskriver såväl destruktiva som goda psykologiska strategier hos de professionella. Hon visar också på vilka behov och psykiska försvar som kan styra bemötandet av patienter och klienter.
Boken utkom första gången 1995 och baserades på en studie av läkares vardag. I denna andra utgåva har den studien kompletterats med en undersökning av personal som arbetar med en helt annan kategori av människor än kroppsligt sjuka patienter som frivilligt söker hjälp institutionsplacerade drogmissbrukare. Författaren diskuterar bland annat vilka faktorer som styr utvecklingen av empati och professionell hållning, om alla kan utveckla sådana förmågor samt konsekvenser för utbildning och antagning till vårdutbildningar.
Boken är tänkt att användas i utbildning och fortbildning av blivande och redan yrkesverksamma professionella hjälpare. Den första utgåvan har använts som kurslitteratur i bland annat läkar-, sjuksköterske-, sjukgymnast-, socionom- och lärarutbildningar.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker