Hur bemöter man människor i kris? Hur tar man hand om olycksoffer, sörjande eller andra svårt drabbade människor? Hur hanterar man hot och våld i tjänsten, eller stress och konflikter på arbetsplatsen?
Bearbetande samtal ger en bred översikt över olika arbetsmodeller för krisstöd, sorgbearbetning, samt konflikt- och stresshantering utifrån aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet. Här beskrivs också hur man praktiskt går till väga vid psykologisk förstahjälp, liksom vad som är kontraindicerat att göra i krissituationer. Bokens perspektiv är främst humanistiskt, existentiellt och integrativt. Särskilt betonas gruppens, nätverkets och familjens betydelse för återhämtning efter svåra upplevelser och barnperspektivet har en framträdande plats. Denna andra utgåva är kraftigt reviderad utifrån de senaste årens forskningsresultat och utökad med ett nyskrivet avsnitt om psykoterapi vid psykiskt trauma.
Checklistor, självskattningsformulär, ordförklaringar och en fyllig litteraturförteckning gör boken användbar i många sammanhang, inte minst utbildningar. Den är ett självklart hjälpmedel för personal inom vård, omsorg, ordnings- och räddningstjänst, socialtjänst, skola och kyrka, liksom för ledare och chefer.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker