Yrke är ett centralt begrepp i vardagliga samtal, i uppfattningen om oss själva och andra, i samhällets uppbyggnad och i forskning av olika slag. Yrken positionerar oss i samhället och är en stark förklaring till skillnader i inkomster, status, vanor och åsikter och till hälsa eller ohälsa. Boken tar utgångspunkt i fyra perspektiv på yrke, vilka på olika sätt hjälper oss att förstå relationen mellan samhälle, organisation och individ.
Sagt om boken
”Ylva Ulfsdotter Eriksson visar här med sin bildade överblick och sina belysande exempel yrkesbegreppets centrala betydelse och dess relationer till andra begrepp. Hon presenterar därmed yrkesstudier som ett viktigt samhällsvetenskapligt forskningsområde som befruktar studier av både individer, organisationer, professioner och samhälle.” Lennart G. Svensson, professor emeritus i sociologi
Om författaren
Ylva Ulfsdotter Eriksson, fil. dr i sociologi, är universitetslektor vid Institutionen för Sociologi och Arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Hon forskar bland annat om yrkesstatus, hur yrken upplevs och vilka föreställningar som finns om yrken. Ylva har även skrivit boken Yrkesstatus - Erfarenhet, identitet och erkännande (tillsammans med Marita Flisbäck).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker