Sápmi är ett landområde, men ordet används också när man talar om samer och samisk kultur. I många år var rasismen mot samer utbredd i Sverige. Staten tvingade många samer att flytta, och de fick inte lära sig samiska i skolan. Varför var det så? Och hur påverkar det samerna i dag? Det och mycket annat går att läsa om i den här boken.
I dag är samer en nationell minoritet i Sverige. Det betyder att de har särskilda rättigheter, men så har det inte alltid varit. Här får läsaren möjlighet att fördjupa sina kunskaper om samisk kultur, men också om samernas historia, och om kolonisering och rasism. Här står också om de samiska språken, om vad de traditionella samiska kläderna betyder och om samernas historiskt starka band till marken och landskapet. Hur påverkas livet i Sápmi av klimatförändringarna?
Annelie Drewsen är journalist och författare och har även arbetat som lärare.
Katarina Lycken Rüter är gymnasielärare i svenska, religion och historia. Tillsammans har de skrivit flera faktaböcker på Nypon och Vilja förlag.
Vilja veta är en serie lättlästa faktaböcker som tar upp aktuella ämnen med utrymme för längre och mer djupgående resonemang. Det gör böckerna lämpliga att använda i undervisningen, som bredvidläsning i skolan – och att sätta i händerna på den som gärna läser fakta. Böckerna passar även för vuxna som vill ha en lättläst och lättillgänglig fackbok.
Om Carl von Linné – Ett liv av Annelie Drewsen och Katarina Lycken Rüter, Vilja förlag:
”… när författarna Annelie Drewsen och Katarina Lycken Rüter här beskriver Carl von Linné känns han påtagligt närvarande.”
”Lättillgängligt om en för mänskligheten viktig vetenskapsman.”
Staffan Engstrand, BTJ-häfte nr 20/2021
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker