Publicering i vetenskapliga tidskrifter är allt mer väsentligt för dagens forskare och lärare, och vetenskapliga publikationer allt viktigare som grund för meritering och samhällets beslut i svåra frågor. Vetenskaplig publicering beskriver den vetenskapliga kommunikationens framväxt, särart och centrala funktioner. Med många konkreta exempel belyses hur förmågan till vetenskapligt skrivande kan övas upp och olika hinder övervinnas genom systematiskt kollegialt samarbete.
Vetenskaplig publicering tar också upp de etiska utmaningar som idag hotar detta publiceringssystem när allt fler skribenter från allt fler länder trängs om plats i samma tidskrifter. Aktuell forskning om akademisk oredlighet, från plagiering och datamassage till salamipublicering, redovisas liksom resultaten från en stor studie av redaktionernas motåtgärder, och vad de innebär för framtidens forskare.
Vetenskaplig publicering lyfter fram betydelsen av det CUDOS-ideal som formulerades under hotet från 1940-talets totalitära ideologier: att dela kunskap utan anspråk på betalning; att bedöma resultat utan sidoblickar på författarens kön, etnicitet eller nationalitet; att inte låta sig styras av olika särintressen, och att skeptiskt kontrollera nya påståenden – ideal som är än viktigare i de sociala mediernas tidevarv.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker