Sjukdomstillstånd med rubbningar i vätske- och syra–basbalans är en vanlig utmaning för både läkare och sjuksköterskor i den kliniska vardagen. För ett fullgott vårdresultat behövs då kunskap om såväl utlösande patofysiologiska mekanismer som adekvata behandlingsalternativ. Vätsketerapi beskriver både grundläggande aspekter och den pågående debatten kring optimal vätsketerapi och presenterar väl underbyggda, aktuella riktlinjer för klinisk vätskebehandling.
Läs mer
Förutom att alla kapitel i denna nya utgåva har uppdaterats enligt de senaste evidensbaserade rönen, har boken utökats med ett kapitel om vätskebehandling vid högriskkirurgi och ett omfattande kapitel om koagulation och transfusion.
Om författarna
Huvudredaktörer är Christer Svensén, professor, överläkare vid Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Sektionen för anestesi- och intensivvård, Södersjukhuset, Stockholm och Hans Hjelmqvist, docent, universitetslektor, överläkare vid Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Enheten för anestesi samt ANOPIVA-kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.
Samtliga författare har bidragit med kunskap utifrån aktuell forskning och kliniskt arbete inom sina specialområden.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker