Den konventionella samhällsvetenskapens beskrivningar av världen utgår från de välutbildade och välbärgade i Europa och Nordamerika. Från Weber och Keynes till Friedman och Foucault – över hela världen är det teoretikerna från det globala nord som dominerar såväl samhällsvetarnas föreställningsvärld som studenternas litteraturlistor.
Men även det globala syd producerar kunskap och insikter om samhället. Genom fängslande beskrivningar av kritiker och teoretiker visar Raewyn Connell att samhällsteorin från världens periferi är relevant och kan hjälpa oss att förstå vår föränderliga värld. Med stor djärvhet och skärpa introducerar Connell läsaren för texter, idéer och debatter som har utvecklats bland Australiens ursprungsbefolkning, i Afrika, Latinamerika och södra och sydvästra Asien. Boken diskuterar modernisering, kön, ras, klass, kulturell dominans, nyliberalism, våld, handel, religion, identitet, mark och själva kunskapens struktur.
Sydteori visar hur denna omfattande resurs har negligerats inom den konventionella samhällsvetenskapen. Den undersöker vilka utmaningar de människor står inför som ägnar sig åt teoretiskt arbete i periferin, och reflekterar över vilken roll perspektiv från syd bör spela i ett globalt sammankopplat kunskapssystem. Boken vänder sig i första hand till studenter inom samhällsvetenskapliga ämnen.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker