Svensk husmanskost; Tore Wretman; 2008
Svensk husmanskost; Tore Wretman; 2008

Svensk husmanskost

av Tore Wretman

  • Utgiven: 2008
  • ISBN: 9789137131702
  • Sidor: 247 st
  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska

Om boken

En riktig matklassiker i efterlängtad ny utgåva Fläsklägg och rotmos, kåldolmar och sillpudding - det är husmanskost av gott märke. Den svenska matkulturen när den är som bäst, med mat baserad på enkla råvaror och lagad med stor omsorg.    Tore Wretman slår här ett slag för gammal fin mattradition. Han bjuder på välsmakande anrättningar med vederhäftiga recept och citerar ibland direkt ur de gamla husmamsellernas kokböcker. Här och var är också kulturhistoriska och kulinariska kommentarer insprängda. Texten är även kryddad med mustiga och doftande citat ur litteraturen.   Här finns över 300 recept för alla tillfällen, från vardagens mer sparsamma kost till de stora högtidernas festmåltider. Ett kapitel ägnas smörgåsbordet denna vår nationalstolthet som Tore Wretman kallar det. Här redogörs noga för de fem turerna och vad de innehåller. Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken: rökt, gravad, rimmad, inkokt och i aladåb. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och stekar. Sedan är det dags för det småvarma: först och främst Janssons frestelse, köttbullar och exempelvis omelett. Och så kommer avrundningen i form av söta rätter som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.   Alla recept i Svensk husmanskost har granskats och i de flesta fall provlagats av Werner Vögeli, mångårig medarbetare till Tore Wretman och likaledes hovtraktör.   De 26 illustrationerna av Stig Claesson - Slas ger boken en originell accent och bidrar till att förmedla stämningen från den gamla tidens stora matglada kök. Tore Wretman (19162003), legendarisk restaurangman och varm anhängare av svensk husmanskost och den främste inom svensk gastronomi under 1900-talet. Han skapade restauranger som Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. Han har under årens lopp utbildat många lysande kockar och har höjt statusen på kockyrket. Han blev hovtraktör 1963 (en nyskapad titel som han var den förste att erhålla av Gustav VI Adolf) och hedersdoktor vid Umeå universitet 1986. Han var en skicklig pedagog och har med sina kokböcker generöst spritt sina kunskaper.

Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker

Mer om Svensk husmanskost (2008)

I januari 2008 släpptes boken Svensk husmanskost skriven av Tore Wretman. Den är skriven på svenska och består av 247 sidor djupgående information om mat och dryck. Förlaget bakom boken är Bokförlaget Forum.

Köp boken Svensk husmanskost på Studentapan och spara pengar.

Referera till Svensk husmanskost

Harvard

Wretman, T. (2008). Svensk husmanskost. Bokförlaget Forum.

Oxford

Wretman, Tore, Svensk husmanskost (Bokförlaget Forum, 2008).

APA

Wretman, T. (2008). Svensk husmanskost. Bokförlaget Forum.

Vancouver

Wretman T. Svensk husmanskost. Bokförlaget Forum; 2008.

Tillfälligt slut

Bevaka boken och få meddelande när den är tillgänglig igen.