De flesta barn utvecklar självinsikt, empati och förståelse av andra människor genom umgänge med andra barn och vuxna: hemma, i förskolan, i skolan och på fritidshemmet.
Barn utvecklar också föreställningar om sig själva: Vem är jag? Vad kan jag? Vad är jag på för humör? och Vad är det som påverkar mitt humör? På motsvarande sätt utvecklar barn föreställningar om andra människors känslotillstånd som de efter hand kan leva sig in i och förstå.
Vissa barn utvecklar inte denna insikt och förståelse på grund av funktionshinder som ADHD, psykisk utvecklingsstörning, autism och andra besläktade tillstånd eller på grund av hjärnskador eller omsorgssvikt. Daglig träning i självinsikt och människokännedom kan hjälpa dessa barn att inte hamna i situationer där deras beteende är negativt, aggressivt eller destruktivt.
Med utgångspunkt i utvecklingspsykologi presenterar författaren metoder och praktiska anvisningar för hur de vuxna i barns dagliga liv – lärare i förskola och skola samt föräldrar – kan träna barnen i självinsikt och människokännedom till vardags i syfte att utveckla deras insikt om känslomässiga sammanhang hos sig själva och andra.
Till boken hör en webbplats: www.studentlitteratur.se/settmedbarnsogon där läsaren får tillgång till det bildbaserade träningsmaterialet som presenteras i bokens kapitel 7 och 8.
Boken vänder sig till blivande och verksamma lärare, specialpedagoger och speciallärare i förskola och skola, barnpsykologer, andra professionella vuxna som möter barn med samspelssvårigheter och föräldrar till dessa barn.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker