Ungdomsböcker handlar om vägen till vuxenlivet. Den vägen ser och framfår allt såg annorlunda ut för flickor och pojkar. Det speglas också i ungdomsböckerna. Rött eller grönt är en doktorsavhandling skriven av Marika Andrae, som är verksam som lärare och forskare vid Uppsala universitet. Den finns utgiven som bok och ingår i Svenska Barnboksinstitutets skriftserie som nr 73.
Varför är flickböckerna röda och pojkböckerna gröna? Hur påverkar berättelserna och karaktärerna i böckerna av omvärlden?
Att bli en riktig karl är eftersträvansvärt i många pojkböcker. Varför finns det inte motsvarande mål i flickböckerna? Varför måste flickorna ändra på sig när de blir kvinnor? Och varför vill manliga hjältar helst slåss mot vita män? 1900-talet är en omvälvande tid i samhället, inte minst när det gäller kvinnors rättigheter. Hur påverkar det berättelserna? Det finns en hel del frågetecken att räta ut när vi står inför valet: rött eller grönt?
Det här är den första genomgripande undersökningen av B. Wahlströms ungdomsböcker som lockat läsare alltsedan starten 1914. Vi får följa utvecklingen under de trettio första åren och vi möter bland annat bekanta karaktärer som Fröken Sprakfåle, Hjortfot och Biggles.
Utgivningsmånad januari 2001
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker