När en rädsla blir så stark att den påverkar en stor del av livet brukar den kallas fobi eller ångeststörning. Det drabbar mellan fem och tjugo procent av alla barn och unga – ett eller ett par i varje klass eller förskolegrupp.
Denna bok tar upp de rädslor, fobier och ångeststörningar som är vanliga hos barn och unga, samt nedstämdhet och depression. Den förmedlar fakta kring orsaker, hur det kan yttra sig och vad vi kan göra för att hjälpa. Boken beskriver också hur behandling med hjälp av kognitiv beteendeterapi går till, en metod som har stort forskningsstöd vid dessa tillstånd.
Ur innehållet:
- Specifik fobi
- Paniksyndrom
- Social fobi
- Separationsångest
- Generaliserad ångeststörning (GAD)
- Tvångssyndrom
- Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
- Sorg, nedstämdhet, depression
Rädslor, fobier och nedstämdhet hos barn och unga vänder sig till lärare, skolsköterskor, fritidspersonal, föräldrar och anhöriga. Den ger kunskap och vägledning kring hur dessa barn och unga upplever sin situation och hur vi kan hjälpa dem att må bättre.
Liv Svirsky är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med inriktning på kognitiv beteendeterapi. Hon har lång erfarenhet från arbete med barn och ungdomar, bland annat från barn- och ungdomspsykiatrin.
Liv Svirsky har också skrivit boken KBT – Att tillämpa metoden med barn och unga som vänder sig till KBT-terapeuter.
Röster från läsare
"Denna bok ger kunskaper och fakta om vad ångestproblematik är och varför problemen uppkommer. […] Föräldrar och andra som i sitt yrke möter barn och ungdomar får i boken vägledning i hur man kan uppmärksamma ångest och nedstämdhet samt hur man kan stötta och hjälpa vidare. Enligt författaren drabbas mellan fem och tjugo procent av alla unga av en ångeststörning och då är det viktigt att veta att det finns effektiv hjälp att tillgå."
Therese Nordholm, BTJ häftepos 12109275
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker