Begreppet psykosomatik betecknar det synsätt inom läkarvetenskapen som studerar samspelet mellan kropp och själ och hur psykiska och sociala faktorer samspelar med kroppsliga vid sjukdom. Som en motvikt till vissa riktningar inom skolmedicinen, där ett ensidigt biologiskt-naturvetenskapligt synsätt råder, vill psykosomatiken föra in en helhetssyn och ett cirkulärt tänkande i perspektivet på hälsa och sjukdom.
Denna bok är en utvidgning och omarbetning av Psykosomatik Ett psykologiskt perspektiv som utkom 1987. Författaren diskuterar olika hälso- och sjukdomsbegrepp ur ett utvecklingspsykologiskt perspektiv och ger en översikt över nutida forskning inom ämnet.
Kunskapen om psykosomatik växer också inom biologisk och neurofysiologisk forskning. Dessa rön formas då ur helt annorlunda begreppsramar, men går enligt författaren att sammanföra till ett helhetsperspektiv.
I flera fallbeskrivningar skildras framför allt arbetet med barn med psykosomatiska symtom. Olika behandlingsmetoder diskuteras liksom behovet av ett psykosomatiskt helhetsperspektiv även inom vårdapparaten, där bland annat patient-läkarrelationen tas upp samt vårdpersonalens behov av att själva möta ett psykosomatiskt synsätt.
Ett speciellt avsnitt avhandlar psykosomatiska aspekter på spädbarns utveckling. Det är författarens övertygelse att rön inom spädbarnsvården är en viktig grund för arbete på alla nivåer inom vårdsektorn.
Boken riktar sig till vårdpersonal av alla kategorier, verksamma inom personalvård, socialtjänst, skola och förskola samt intresserad allmänhet.
Ny reviderad utgåva
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker