Den kommunala nivån är central för det svenska politiska systemet. Kommunerna ansvarar för tunga välfärdsområden och fattar dagligen beslut som berör kommuninvånarna. Därmed utgör de för demokratins och välfärdsstatens funktionssätt grundläggande byggstenar. Denna bok ger en lättillgänglig introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Framställningen bygger på aktuell forskning och innefattar också diskussioner om de utmaningar som kommunsektorn står inför.
Boken vänder sig till studenter i statsvetenskap och andra samhällsvetenskapliga ämnen. Den är även väl lämpad för tjänstepersoner och kommunpolitiker liksom andra som vill lära sig mer om svenska kommuners verksamhet och betydelse. Denna tredje upplaga är grundligt omarbetad och aktualiserad.
Detta är en bok som alla borde läsa för att förstå hur välfärden i Sverige styrs och fungerar. Kommunerna ansvarar för det mesta av det som får vår vardag som fungera, och det borde därför höra till vår grundläggande allmänbildning att förstå hur de arbetar och varför den svenska förvaltningsapparaten ser ut som den gör. Författarna beskriver detta på ett tydligt och begripligt sätt med flera exempel.
Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och Regioner
Politik och förvaltning i svenska kommuner är en påminnelse om varför kommunerna och det lokala självstyret spelar en nyckelroll i Sveriges demokratiska statsskick. Författarna lyckas förena ett vetenskapligt förhållningssätt med en pedagogisk och engagerande framställning av kommunernas förutsättningar, ansvarsområden och utmaningar. Varmt rekommenderad läsning för alla samhällsintresserade som vill få en djupare förståelse för den lokala demokratins mekanismer.
David Karlsson, professor vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker