Olof Palme blev statsminister, Beatles spelade sin sista konsert och så var hela 60-talet slut. Efterkrigstidens långa högkonjunktur var över och sedan blev det bara oljekris, industrikris och kärnkraftsgräl.
Det var varken Mona Sahlin eller Håkan Juholt som orsakade Socialdemokraternas kris. Problemen började långt tidigare, skriver Eva Franchell i sin nya bok Partiet. Nedgången berodde på efterkrigstidens svekfulla ungdomar som gjorde som hon själv – tog Interrailkortet och stack utomlands. Började plugga i stället för att jobba, gå med i facket och skolas in i partiet.
Eva Franchell växte upp i Malmö och hon tillhör den första generation kvinnor som vägrade att förse nästa generation folkhemsbyggare med limpmackor och rena kalsonger. Hon flyttade till Stockholm i stället, blev journalist och så småningom anställd i Regeringskansliet. I boken Partiet beskriver hon ett samhälle i förändring. Från 60-talets glada popmusik till proggens ”vad ska du med bil och villa, när du mår så jävla illa”.
Hon berättar om gröna vågen, yuppie-eran och 80-talets vilda köpfest som slutade i kris och stora besparingar. Hon berättar om kvinnorna som kämpade och männen som skodde sig och blev rika på politiken.
Eva Franchell skriver sin historia om Sverige och Socialdemokraterna på samma personliga sätt som i förra boken Väninnan. De som var med kommer att känna igen sig och de som inte var födda än kommer att förstå.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker