Äntligen en bok som lyfter lekens värde för barns språkutveckling!
Boken är ett måste för alla som jobbar med barn för att kunna ge dem förutsättningarna som de behöver i ett demokratiskt samhälle.
I förskolans läroplan lyfts lek och språk tillsammans då leken kan utmana och stimulera barnens kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmåga att tänka i bilder och symboler. I boken Låt leken främja språket fokuserar författaren på de olika aspekter av begynnande och mer komplex låtsaslek som bidrar till språkutveckling som bland annat symboliskt tänkande, narrativitet och litteracitet.
Bland det viktigaste i barns liv är att få utveckla sitt språk och att stimulera barns språkutveckling är ett prioriterat område i förskolan. Eftersom lek är en naturlig arena för språkligt samspel behöver vi granska lekandets villkor och förutsättningar. Vi behöver vara nära barnen i lek, antingen vi deltar eller närgranskar eller gör både och. För att vara nära på ett stöttande sätt behöver vi ha kunskaper om lek. Vi måste veta vad vi ska titta efter, hur vi kan prata i leken, hur vi kan fördjupa den och ge förutsättningar för ökad komplexitet och mer språk i leken. Vi måste också skapa mötesplatser för lek som lockar och utmanar barnen till ökad språkanvändning.
I Låt leken främja språket lyfts också pedagogens ansvar för att balansera stöttning och utmaningar ur detta perspektiv utan att ta ifrån barnen deras rätt till glädjen i att kunna och få leka. All lek är viktig för barn.
Omslaget är målat av Elsie, 3 år.
Författaren Margareta Öhman är barnkulturvetare, leg. psykolog och familjeterapeut, och författare till en rad böcker om samspel, lek och språk, bland andra Värna barns lekstyrka och Värna barns psykiska hälsa och välbefinnande (2019 resp. 2021, båda utgivna av Gothia Kompetens). Margareta är också aktuell med att lekcertifiera förskolor i form av Gothia Kompetens processutbildning Lekcertifiering.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker