"Jag är frestad att säga att den här krisen inte liknar något vi sett förut. Men det är nog mer korrekt att säga att den liknar allt vi sett förut, fast på en och samma gång: en fastighetsbubbla som sprack på samma sätt som Japans i slutet av 1980-talet, en våg av banklikvidationer jämförbar med det tidiga 1930-talets och helt nyligen en störning av de internationella kapitalströmmarna och en våg av valutakriser som i allt påminner om vad som hände i Asien på det sena 1990-talet. Världsekonomin har visat sig vara en mycket farligare plats än vi kunde föreställa oss. Varför blev den så farlig? Och ännu viktigare, hur kommer vi ur den nuvarande krisen och vad kan vi göra för att förhindra att sådana kriser uppstår igen?"
Avregleringen av marknaden var svaret på alla ekonomiska problem under 1980- och 1990-talen. I Asien och Latinamerika resulterade det i djupa kriser som skakade hela kontinenter och gjorde stater utfattiga. Det borde ha blivit en varningssignal för hela västvärlden, men likt sjukdomar som blivit resistenta mot antibiotika står vi åter inför en kris av samma omfattning som den stora depressionen på 1930-talet.
IKrisen: Orsaker, verkan, åtgärder analyserar 2008 års Nobelpristagare i ekonomi Paul Krugman vad som hänt - och varför. Det är en oundgänglig bok för alla som vill förstå vad som sker och vilka lärdomar som bör dras.
br> Paul Krugman är professor i ekonomi vid Princeton University i USA. Han medverkar regelbundet som kolumnist i New York Times.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker