För att utveckla ett gemensamt specialpedagogiskt förhållningssätt behöver skolpersonalen få möjlighet att metodiskt kartlägga och samarbeta kring utvecklingsområden. Steg för steg leds arbetet mot en inkluderande lärmiljö i en process där du som kollegiehandledare, med rätt förutsättningar, är själva motorn.
I Kollenmodellen, som presenteras i boken, föreslås hur en studiecirkel kan läggas upp kring Lärarens bok för att ge nödvändiga grundkunskaper om funktionsnedsättningar och om hur en kartläggning kan genomföras och användas. Därefter är det dags för kärnan i arbetet som består av en handledningsrutin i fem steg där arbetslaget gör anpassningar och bygger upp sin gemensamma kunskapsbas utifrån konkreta elevärenden. Du får också vägledning i hur klassrumnära coachning kan gå till som ett sätt att utvärdera de åtgärder som satts in.
I Kollegiehandelarens bok Specialpedagogik i skola och klassrum presenteras en mängd verktyg som stöttar processerna på olika nivåer: i arbetslag, skola, rektorsområde eller på organisationsnivå. Den kompletterar Lärarens bok och vänder sig till såväl kollegiehandledare – främst specialpedagoger, speciallärare och förstelärare – som till kuratorer, rektorer, skolchefer och hela elevhälsoteam.
Sagt om boken:
”Bokens upplägg är tydligt och lättfattligt, det ingår även flertalet formulär för exempelvis kartläggning eller klassrumsobservationer. [...] Texten är lättläst och tydlig med konkreta exempel och vetenskaplig förankring. Helhetsbetyg 5/5.”
Elin Forsgren, BTJ-häftet nr 12, 2023
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker