Kjell Larsson är läkare, specialist i lungmedicin och professor emeritus i lungmedicin vid Institutet för Miljömedicin, Karolinska institutet. Efter att ha varit verksam som fulltidskliniker under mer än 10 år har tiden mestadels ägnats åt forskning med deltidstjänstgöring vid kliniken. Forskningen har fokuserats på astma och KOL samt på att kartlägga effekter av exponering för organiskt damm, företrädesvis i lantbruksmiljö.
KOL i primärvården
Syftet med denna bok är att sprida kunskap om och väcka intresset för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), en sjukdom som förekommer hos mer än en halv miljon människor i Sverige. KOL är en sjukdom som tidigare ägnats förhållandevis litet intresse men som under senare år, bland annat genom nationella riktlinjer från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, fått större uppmärksamhet. Förhoppningen är att boken ska bidra till att öka intresset för KOL hos alla som på något sätt kommer i kontakt med sjukdomen.
Boken går igenom basal lungfunktion, begrepp och definitioner som har relation till KOL, riskfaktorer för sjukdomsutveckling och ger en kortfattad beskrivning av den inflammatoriska reaktionen vid KOL. Den kliniska bilden, olika sjukdomsuttryck och KOL-diagnostik beskrivs mer ingående, liksom samsjuklighet med andra sjukdomstillstånd. Det tämligen omfattande behandlingsavsnittet tar upp rökavvänjning, fysioterapi, läkemedelsbehandling, arbetsterapi, nutritionsfrågor, omhändertagande vid akuta exacerbationer, behandling av respiratorisk insufficiens, volymreducerande behandling och utbildningsfrågor.
Boken är en introduktion till KOL och riktar sig i första hand till läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och andra yrkeskategorier som arbetar med KOL-patienter inom primärvården. Det är även en förhoppning att åtminstone delar av boken kan leta sig fram till någon beslutsfattare inom svensk sjukvård.
Andra upplagan
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker