Begreppet diskriminering har under senare år kommit att få allt större betydelse, både inom (arbets-)rätten och i samhället i övrigt. Till de nyare diskrimineringsgrunderna inom arbetsrätten hör deltidsarbete och visstidsanställning. Dessa diskrimineringsgrunder, som har introducerats genom två EU-rättsliga direktiv, har ibland beskrivits som avvikande i förhållande till mer ”typiska” diskrimineringsförbud.
I Frihet från underordning hävdar Hanna Pettersson dock att olika diskrimineringsförbud främst förenas av att de riktar sig mot olika slags underordning. Författaren analyserar den potential som finns i deltids- och visstidsdirektiven, i första hand i deras diskrimineringsförbud, för att minska deltidsarbetandes och visstidsanställdas underordning.
Dessutom diskuteras socialförsäkringsrättens hantering av deltidsarbete och visstidsanställning. Inom arbetslöshetsförsäkringen och sjuk- och föräldraförsäkringen är det vanligt att deltidsarbetandes och visstidsanställdas frihet underordnas övergripande, arbetsmarknadsrelaterade mål. Å andra sidan kan författaren visa att även den socialförsäkringsrättsliga regleringen innehåller uttalade hänsyn till arbetstagares underordning, och kan fungera som redskap för att öka deras frihet.
HANNA PETTERSSON är verksam vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Frihet från underordningär hennes doktorsavhandling.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker