»När Erik sedan tar över tronen börjar det hetta till. Harrison Lindbergh redogör för fängslandet av lillebrodern Johan och konflikterna med syskonen på ett intressant sätt. När jag kommer fram till Sturemorden har jag svårt att lägga ifrån mig boken.« Svenska Dagbladet
»Erik fick en förlorares biografi. Den har författaren lyckats nyansera med den nya boken om Erik XIV.« LitteraturMagazinet
För många är Erik XIV känd som den galne kungen, gift med en ofrälse kvinna, skyldig till Sturemorden och förgiftad av ärtsoppa. Hans efterträdare beskrev honom som en blodtörstig tyrann, och bilden har varit svår att tvätta bort. Men vem var han egentligen?
Katarina Harrison Lindbergh ger här en annan bild av den mytomspunne kungen. Genom att filtrera bort den propaganda som svartmålade Erik efter hans död får hon fram ett porträtt av en förvånansvärt modern människa som ville gå sin egen väg och bygga vidare på arvet efter fadern, Gustav Vasa.
Erik hade stora planer för Sverige. Han var en kulturellt intresserad renässansfurste med ambitioner att modernisera och stärka det svenska riket. Prakt och makt var hans signum. Samtiden häpnade över kröningsfesten och de pampiga triumftågen under nordiska sjuårskriget mot Danmark. Men de storslagna drömmarna kapsejsade, och Erik XIV:s liv blev en dramatisk historia om framtidsvisioner och undergång, kärlek och hat, trofasthet och svek.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker