Det som skiljer den här boken från andra är dess unika grepp att smälta samman ett historiskt och ett naturvetenskapligt perspektiv.
Historien handlar till stora delar om hur vi skaffar oss energi. Efterhand har människor introducerat allt fler behov av energitjänster: för uppvärmning, belysning, tillverkning, kommunikation med mera.
Bokens första del reder ut i vilka former vi behöver energin och hur vi kan få mest nytta av en begränsad mängd energi. Hållbar utveckling brukar beskrivas som en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter.
Bokens andra del diskuterar energianvändningen utifrån miljöaspekter och hushållning med naturresurser.
Bokens tredje del beskriver de olika energislag vi kan utnyttja för den framtida energiförsörjningen. Funktion, möjligheter och begränsningar diskuteras för fossilenergi, kärnenergi och olika varianter av förnybar energi som solvärme, solel, vattenenergi, vindenergi och bioenergi.
I bokens avslutande del diskuteras energihushållning med hjälp av begreppet energikvalitet.
Boken är skriven med tanke på alla som har intresse för hållbar utveckling, energifrågor, naturvetenskap, samhälle och historia. Speciellt är den användbar i högskolekurser för lärare av alla kategorier, samt för historiker, miljövetare, tekniker och ingenjörer.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker