Familjehem som tar emot unga med en funktionsnedsättning inom autismspektrum (AST) behöver kunskap och stöd för att klara sin uppgift. En alldeles särskild familj - att vara familjehem för unga med autism och asperger är en lättillgänglig bok som visar på hur man kan undvika en del av fallgroparna och göra det så smidigt som möjligt för barnet med AST att landa i sin nya familj. Boken ger kunskap om själva funktionsnedsättningen, förståelse för den biologiska familjens historia samt tankar och idéer om hur familjehem bäst stöttar barnet.
En alldeles särskild familj vänder sig till familjehem och till dig som arbetar med familjehemsplaceringar. Även den biologiska familjen samt andra familjer med AST kan få igenkännande, bekräftelse och stöd i boken.
Författaren Carolina Lindberg har själv växt upp som biologiskt barn i ett familjehem. Hon är pedagog och arbetar som handledare och utbildare inom autismspektrum och har bred erfarenhet av att stötta familjer med AST, bland annat från Aspergercenter i Stockholm.
Röster från läsare
"Jag hade höga förväntningar bara av titeln och trots ett tvåsiffrigt antal år som familjehem åt barn inom autism-spektrat så höll boken precis så mycket som titeln lovade. Är du familjehem åt barn och ungdomar inom detta område eller vill bli: Läs den! Du får en läsupplevelse med mycket tänkvärt att fundera vidare på."
Ylva Gavell Söderström, Familjehemmet nr 2 2011
"Skillnaden mellan att läsa en bok skriven av pålästa "experter" och denna, är slående. Hon beskriver på ett enkelt och rakt sätt alla de både jobbiga och skämmiga och ibland dråpliga situationer som uppstår i våra familjer. Detta blandat med fakta gör denna bok till en outstanding bland böcker inom AST-området."
Barbro Bengtsson, Aktuellt Magazin Familjevårdens Centralorganisation nr 3 2011
"Den förhållandevis lilla boken på 95 sidor är ändå innehållsrik och ger dels information om funktionshindren inom autismspektrumet och dels direkt råd till familjehemsföräldrar. Man kan även läsa boken utan att tillhöra målgruppen. […] …många goda och kloka exempel på det som brukar fungera i samvaron med barn och ungdomar med autismdiagnoser.”
Annica Löfvenring, Specialpedagogik nr 6 2011
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker