Elevers kunskapsutveckling och förståelse av ekologiska processer är en bok om elevers lärandeprocesser. Den handlar om hur elever utvecklar kunskap och hur viktigt det är att i undervisningen anknyta till elevers erfarenhetsvärld samt att utgå från kunskap om elevers erfarenheter när man samtalar om deras olika utgångsläge. Denna kunskap är också till god hjälp när läraren ska planera sin undervisning.
Läs mer
Bokens innehåll bygger på en longitudinell studie då författaren följde hur enskilda elevers förståelse av ekologiska processer utvecklades från årskurs två till årskurs åtta i grundskolan samt hur eleverna såg på sin kunskapsutveckling i början av sista terminen på gymnasiet. Författaren beskriver och diskuterar elevers förståelse av ett antal ekologiska fenomen som handlar om villkor för liv, växande och nedbrytning i naturen samt om blommans roll.
Några av frågorna som ställs i boken är:
• Vilka föreställningar har elever om de gröna växternas villkor för liv och växande?
• Vad föreställer sig elever att det händer med döda växter på marken? Hur uppfattar de att jord bildas?
• Hur föreställer sig elever att tillväxten från frö till fullbildad växt går till?
• Vilka tankar har elever om blommans roll?
Boken vänder sig till lärarstudenter och yrkesverksamma lärare.
Om författarna
Gustav Helldén är professor emeritus vid Högskolan Kristianstad med inriktning mot de naturvetenskapliga ämnenas didaktik och har arbetat med lärarutbildning och lärarfortbildning i 24 år. Han är också en av författarna till boken Vägar till naturvetenskapens värld (Liber 2012)
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker