Det visuella är ett redskap för ökad delaktighet. När eleven förstår och slipper lägga energi på att tolka, bearbeta och komma ihåg det som sägs, då blir hen tryggare och mer handlingskraftig.
I skolans värld förlitar vi oss ofta på det talade eller skrivna ordet. Att använda bilder och annat visuellt stöd kan kännas som något extra som tar tid från allt annat. Men tänk om det inte är så krångligt? Tänk om vi kan få mer delaktiga och engagerade elever och faktiskt spara tid i det långa loppet? För att komma dit behöver vi få rutin på att även använda den visuella kanalen, och det är en träningssak.
Boken rymmer en mängd konkreta exempel, en idébank för att utveckla din egen verksamhet. Den är tillägnad dig som arbetar i skolan och vill lära dig mer om olika sätt att visualisera, till exempel i undervisningen eller när du interagerar med eleverna kring aktiviteter och rutiner. Boken riktar sig till alla pedagoger i skolan som lärare, fritidsledare och fritidspedagoger, elevassistenter/resurser, rektorer och elevhälsoteamet.
Författarna Jenny Karlsson och Anna Morell är specialpedagoger, författare och föreläsare.
Högsta betyg från BTJ:
"Elevdelaktighet i skolan är en lättillgänglig bok som ger en teoretisk bakgrund till anpassningar med målet att skapa en begriplig, hanterbar och meningsfull skolmiljö för alla elever. [...] Tipsen som återkommer är relevanta, lätta att applicera i olika klassrumssituationer och kan användas även i integrerade klasser för att förtydliga instruktion eller information. Helhetsbetyg: 5."
/Elin Forsgren, BTJ-häftet nr 18 2023
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker