Det är dags att människor slutar skämmas för psykiatriska diagnoser - det måste bli lika okej att ha panikångest som att ha diabetes. Det måste bli lika okej att äta antidepressiva som att ta blodtryckssänkande.
Bryt det sista tabut vill vädra ut skammen genom att humanisera, informera, ge perspektiv och hopp. Psykisk sjukdom finns i alla kulturer och beror på både arv och miljöfaktorer. De sista 60 åren har läkarvetenskapen stormat fram på området och kan idag både bota och normalisera. Antidepressiva och antipsykotiska läkemedel har ökat livskvaliteten och minskar antalet självmord dramatiskt. Inom psykoterapin har framförallt KBT-terapin fått stora framgångar när det gäller att behandla ångest, depression och fobier.
De mentala sjukdomarna är idag den största sjukdomsgruppen i Sverige. En av tre sjukskrivna idag har en psykiatrisk diagnos. Depression, ångest, utbrändhet, ADHD och ätstörningar drabbar i olika former varje familj. Kostnaden i Sverige idag är ca 60 miljarder kronor årligen för vård och sjukskrivningar. Mer kunskap om detta behövs och framför allt att tabut kring psykisk ohälsa försvinner.
Se Maria Borelius i en intervju om boken från Bokmässan 2014:
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker