Rehabilitering anpassad för äldre var under många år ett eftersatt kunskapsområde, men de senaste decennierna har forskningen bidragit till att utveckla metoder för att både förebygga och återvinna funktions- och aktivitetsbegränsningar. Med den demografiska utvecklingen som kommer att eskalera under de närmsta 30–40 åren med allt fler äldre över 80 år, så ser man ett allt större behov av att äldre personer bibehåller sin förmåga att vara självständiga i dagliga aktiviteter. Detta för att samhället ska klara vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. Kunskap om rehabilitering anpassad för äldre kan här spela en viktig roll.
Det finns många orsaker till i vilken takt vi åldras i, och variationen är stor. Heterogeniteten i åldrandet ställer därmed krav på en bred kunskap hos de sjukgymnaster som möter äldre personer i sitt kliniska arbete. Äldres hälsa – ett sjukgymnastik perspektiv spänner därför över ett brett område av olika insatser och metoder för att möta den äldre personens individuella behov, alltifrån hälsopromotion för den friska äldre personen till rehabilitering inom kommunal äldreomsorg och palliativ vård. Andra aspekter som motivation, anhörigstöd, psykisk ohälsa, läkemedel, nutrition och mobil informations- och kommunikationsteknik berörs också.
Grundläggande i all sjukgymnastisk rehabilitering anpassad till äldre är att stimulera till rörelse, fysisk aktivitet, oberoende i dagliga aktiviteter och välbefinnande. Att utgå ifrån det biologiska istället för det kronologiska åldrandet är en väsentlig del och förutsätter kunskaper i gerontologi (det normala åldrandet) samt på vilket sätt och till vilken grad äldre personer drabbas av sjukdomar och aktivitetsbegränsningar och vilka insatser och metoder som står till buds för att bemöta dessa.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker