Våld kan vara lika påtagligt som en framrusande pansarvagn och lika flyktigt som ett ögonkast. Den här boken är en essä om hur framför allt fysiskt våld har uttolkats av forskare och tänkare. Fyra synvinklar begrundas: våld som situation, våld som specialitet, våld som politik och våld som berättelse.
Sagt om boken
"Våld är den tjugoförsta längre essän i Libers introducerande samhällsvetenskapliga serie Begreppbart, en serie som tagit upp teman som inte bara är centrala i ett tillbakablickande perspektiv, utan dessutom har en hög aktuell relevans. Så också när det gäller denna essä, om begreppet och fenomenet våld. Och då rör vi oss med ett av de kanske mångtydigaste begreppen om sociala fenomen inom såväl samhällsvetenskapen som i samhället i stort.
Här fokuserar David Wästerfors, docent i sociologi, synnerligen insiktsfullt i första hand på fysiskt våld. Men det dröjer inte länge förrän ramarna vidgas, fenomenet kompliceras och läsaren görs till en aktiv och inspirerad medreflektör i en essä som vänder sig till alla som är upptagna av att förstå våldets karaktär av idag. Essän är också en utmärkt introduktion till tänkare och forskare som har gett väsentliga bidrag till förståelsen av våld i dess olika former och som författaren för spännande resonemang kring."
Bosse Forsén, lektör, BTJ-häftet nr 4, 2017.
BeGreppbart är en serie introducerande böcker i samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett centralt begrepp och adderar en pusselbit till vår förståelse av samhället. Utforskande. Fokuserat. Dynamiskt. Greppbar kunskap i ett nötskal. Helt enkelt.
Om författaren
David Wästerfors är docent i sociologi vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet. Han är intresserad av brott och straff, lek och spel, kontroll och motstånd, interaktion och institution, etnografi och socialpsykologi och mycket annat. Den här boken har han skrivit i samband med ett projekt om våldsfall i statlig ungdomsvård.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker