Boken vill visa på ett praktiskt sätt vad du behöver veta för att själv kunna ta hand om din diabetes. Med diabetes i familjen behöver du faktiskt kunna mer om diabetes än vad genomsnittsdoktorn kan för att förstå och kunna ta hand om din sjukdom på ett ändamålsenligt sätt. Du behöver detta både för att må väl idag och för att kunna undvika sena komplikationer till diabetes.
Modern forskning visar entydigt att ett lägre genomsnittligt blodsocker minskar risken för sena komplikationer. I den här boken kan du lära dig hur man åstadkommer detta i praktiken.
Behandlingen av diabetes har moderniserats snabbt under senare år, vilket avspeglas i den nya upplagan. Idag är det en självklarhet att starta med en intensiv flerdosbehandling oavsett ålder och förskolebarn får allt oftare insulinpump redan från debuten. Allt fler kliniker lär ut kolhydraträkning från debuten, och då blir den en naturlig del av diabetesbehandlingen som snabbt ger svar på den fråga alla familjer med nyupptäckt diabetes har: "Hur mycket insulin ska vi ge till maten?" Vi har sänkt gränserna för det vi betraktar som normalt blodsocker till 4 - 8 mmol/l, och om blodsockret är högre än så bör man korrigera det. Med uppföljning av medelbodsocker hemma som bör vara högst 8 mmol/l och snabb kontakt om det stiger så är det fullt möjligt att fortsätta att hålla ett lågt HbA1c på ca 50 mmol/l även efter att smekmånadsfasen tagit slut. Råden vid känning har ändrats så att man nu bara rekommenderar tillräckligt med druvsocker för att "komma upp på banan"
igen, dvs få ett blodsocker över 4 mmol/l. Äter man något mer så behövs det insulin till. Detta minskar klart risken för efterföljande rekyleffekt. Vi är noga med att insulinet alltid skall tas före maten (till frukost gärna minst 15 minuter före) för att få tillräcklig effekt.
Kom ihåg att det är du som bestämmer över ditt liv - låt inte diabetessjukdomen göra det! Lär dig istället hur du ska hantera din diabetes i livets olika situationer. Boken vänder sig i första hand till dig som har barn- och ungdomsdiabetes i familjen men det mesta stämmer in även på vuxna med insulinberoende (typ 1) diabetes. Boken är även avsedd för undervisning av olika personer som kommer i kontakt med diabetesvården och diabetiker, tex sjuksköterskor, läkare, dietister, dagis- och skolpersonal och andra intresserade.
Författaren Ragnar Hanås är barnläkare med specialisering på diabetes vid Uddevalla Sjukhus och Norra Älvsborgs Länsdelssjukhus (NÄL)
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker