I oktober 2009 anordnade Nationellt centrum för svenska som andraspråk sitt femte symposium sedan starten 1998, vilket resulterat i denna symposieantologi. Temat för symposiet var Genrer och funktionellt språk i teori och praktik.
Läs mer
Under de senaste åren har den australiska genrepedagogiken väckt ett allt större intresse i svensk skola och utbildning. Utmärkande för genrepedagogiken är dess betoning på en undervisning där eleverna får kunskaper om hur texter och språk formas av den omgivande sociala kontexten. Läraren har här den viktiga rollen att leda samtal om vad som utmärker olika texter i olika ämnen. Eleverna får därigenom syn på texters syfte, struktur och språkliga drag, och ges mönster för både läsning och det egna skrivandet. Genrepedagogiken har setts som en väg att ge eleverna, inte minst flerspråkiga elever, goda förutsättningar att få tillgång till det s.k. skolspråket.
I antologin ges en introduktion till genrepedagogiken. Därefter följer en rad exempel, från utlandet och från Sverige, på genrepedagogiska arbetssätt i klassrummet – både med de yngsta barnen och med vuxna inlärare. Vidare ges fördjupningar i systemisk funktionell lingvistik, SFL, som är den språkteori som genrepedagogiken bygger på, och i dess beskrivningar av skolans språk. Bland annat belyses språkets betydelse i skolans naturorienterade ämnen. I en avslutande artikel sätts genrepedagogiken in i ett bredare läs- och skrivsammanhang.
Om författarna
Medverkande författare: Constant Leung, Inger Lindberg, Kenneth Hyltenstam, René León Rosales, Jarmo Lainio, Anniqa Sandell Ring, Arash Hassanpour, Eva Norén, Eva Lindqvist, Pernilla Lundenmark, Laila Guvå, Åse Wewel, Dan Landmark, Ingrid Wiklund, Gisela Håkansson, Anne Burns, Ann-Sofie Bjärkeblad, Annika Brogren, Lena Carlstedt, Elin Ingberg Sezayesh, Johanna Nordström, Ann-Louise Hedman, Petra Johansson och Anders Norberg.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker