En guidebok till en klimatsmart och billig turism!
Vem som helst kan övernatta i Sveriges fantastiska natur. Runt om i Sverige står öppna stugor, där vem som helst kan rulla ut sovsäcken. Det kan vara gamla flottarkojor eller nybyggda timrade stugor. Den gemensamma nämnaren är att alla är gratis och inte kan bokas i förväg.
Stugorna ger alla som vill en chans att komma nära naturen, utan att punga ut med tusenlappar på utrustning eller boende. Ofta räcker det med en regnjacka, en lokalbussbiljett, en sovsäck och en matlåda för att få tillgång till en mysig, vedeldad stuga långt från stadens stress.
Boken är en guidebok i reportageform, som med text och bild inspirerar läsaren till en klimatsmart och billig turism. Alla ska kunna uppleva vad de läser om, oavsett inkomst. Ofta går det att ta sig till stugorna med buss kombinerat med en kortare promenad eller ett par timmars vandring, i andra fall krävs bil. Alla stugor är olika. De förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller hembygdsföreningar.
Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor. Detta är första gången de sammanställs i en och samma bok. Förutom de längre reportagen guidas vi till över 200 stugor med grundläggande fakta om var de ligger och hur du tar dig dit.
Kjell Vowles (född 1982) är frilansjournalist och skribent. Han är redaktör för Klimatmagasinet Effekt och har skrivit för tidningar som Filter, Fokus, DN kultur, Upsala Nya Tidning och Re:public. Han har också jobbat som reporter på Dagens Samhälle och Arbetarbladet och som redaktör på ETC.
Han tycker att den största personliga uppoffringen han själv har gjort med tanke på klimatkrisen är att sluta flyga, trots att han älskar att resa. Därför brukar han tillbringa flera veckor i tält eller andra enkla boningar runt om i Sverige varje år. Genom boken Stuglandet vill han uppmuntra till ett klimatvänligt resande som för människor samman i stugor där de träffas under samma premisser, oavsett ekonomiska villkor.
Moa Karlberg (född 1984) är frilansfotograf med kunder som The New York Times, Die Zeit, Tidningen Vi och Vagabond, samt ett flertal andra magasin, förlag och organisationer. Hon var tidigare bildredaktör för det dokumentära magasinet Re:public. Förutom dagliga uppdrag ägnar hon sig åt personliga fotoprojekt. Klimat och miljö är ämnen hon vill jobba mer med, gärna i kombination med sitt eget friluftsintresse. Det hon är bäst på är att dokumentera människors samspel i olika situationer. För detta har hon vunnit ett flertal priser, bland annat i den prestigefyllda tävlingen Årets bild.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker