Våra erfarenheter, idéer och föreställningar om andra människor styr hur vi bemöter varandra. En grupp kan exempelvis uppfattas som främmande och avvikande av andra grupper och därför behandlas med misstänksamhet eller avoghet. Uppfattningar om vem som ses som normal och vem som ses som avvikande konstrueras ofta med hjälp av språket. Sättet att uttrycka sig på kan därmed visa vilka diskriminerande strukturer vi lever inom.
Men vad utmärker ett diskriminerande språk? Hur avgör man när det är fråga om diskriminering? Och hur kommer det sig att diskriminerande uttryck och situationer uppstår gång på gång och på så många olika sätt? Författarna till den här boken diskuterar hur ett språkbruk kan bidra till diskriminering, liksom hur språket speglar föreställningar som kan vara diskriminerande. Utgångspunkten är att språk är och innebär en social handling, ett verktyg vi använder för att skapa relationer till andra.
Språk och diskriminering är avsedd för utbildningar inom språk, samhällsvetenskap, juridik och pedagogik, liksom för kurser som rör genus och kritiska rasstudier. Boken vänder sig även till dem som arbetar med antidiskrimineringsfrågor av något slag.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker