Socialt kapital är en resurs som blir tillgänglig för människor när de lär känna och får förtroende för varandra. Denna resurs är också en välfärdsresurs eftersom den underlättar för människor att ta sig ur en utsatt situation, finna arbete, försörja sig och hålla sig friska. Men medan sociala nätverk kan ha positiva effekter för medlemmar i en grupp, kan de samtidigt ha negativa effekter på dem som står utanför. En av huvuduppgifterna för det hjälpande arbetet inom välfärdssektorn är att stärka det sociala kapitalet hos utsatta grupper. Denna bok syftar till att öka förståelsen för vad detta kan innebära och belyser både hinder och möjligheter.
Boken är användbar som lärobok i grundläggande högskole- och universitetsutbildningar inom socialt arbete, social omsorg, folkhälsovetenskap och hälso- och sjukvård. Den vänder sig också till praktiker som arbetar inom socialsektorn och hälso- och sjukvårdssektorn.
I Socialt kapital medverkar 18 forskare, varav flera är ledande inom välfärdsområdet.
Läs mer
Socialt kapital har kommit att bli ett alltmer populärt begrepp inom samhällsvetenskapen. Det används som en samlande beteckning för social sammanhållning, social integrering, socialt stöd och sociala nätverk.
Om författarna
Redaktörer är Bengt Starrin, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet och Rolf Rønning, professor i socialpolitik vid Högskolan i Lillehammer.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker