Synliggör beröringspunkter mellan religioner
Nyhet!
Den nya utgåvan av Religion 7 (åk 7) utgår från den struktur som finns i den nya kursplanen. Bokens innehåll följer rubrikerna Religion och andra livsåskådningar, Religion och samhälle, Identitet och livsfrågor och Etik som återfinns i kursplanens centrala innehåll.
Ger dina elever en chans att själva ta in information om alla religioner för att sedan kunna jämföra skillnader och likheter. Välj antingen ämnesbok, maxibok eller årskursböcker.
SO&8226;Serien som e-bok i DAISY-format med ljud, text och bild innebär att du har hela boken på en CD och kan höra och läsa all text och se alla bilder i datorn.
Läs mer
SO·Serien Religion
Det första kapitlet är helt nyskrivet kapitel och behandlar viktiga begrepp som har med religionsämnet att göra,t.ex. kult, rit, tro, etik, människosyn, identitet, m.m. Begreppen konkretiseras genom att de dels tillämpas på en religion, samernas, och dels på en livsåskådning, feminismen.
Målsättningen med det första kapitlet är att ge eleverna en god grund att stå på inför fortsatta religionsstudier under årskurs 7 och för de fortsatta studierna i årskurs 8 och 9.
Därefter följer ett nyskrivet etikavsnitt som bl.a. lyfter fram Barnkonventionen.
Bokens sista del behandlar de forntida och de traditionella religionerna. I denna del behandlas religionernas centrala tankegångar, relation till det omgivande samhället och etiska tankegångar. Genom att läsa om de forntida religionerna och de traditionella religionerna ska eleverna få en större förståelse för religions- och livsåskådningsbegreppen men också ges en historisk grund för studierna om världsreligionerna. Religion 7 är anpassad till SKOLA 2011.
SO·Serien Religion innehåller såväl traditionellt stoff som nya inslag. I kapitlet Andra livsåskådningar kan eleverna exempelvis läsa om rastafari och new age.
Världsreligionerna beskrivs utifrån samma tydliga struktur: hur det började, skriften, läran, riktningar samt vardag och högtid. Det gör att eleverna lätt kan jämföra religionerna och själva upptäcka likheter och skillnader.
Kapitlen Etik och Filosofi återkommer i varje årskursbok. Genom texter och uppgifter får eleverna själva reflektera över sin omvärld och ta ställning till hur man bör handla i olika situationer.
SO·Serien Religion följer undervisningstraditionen från skolår 6 till 9. Det innebär att världsreligionerna, som kort presenteras i Religion 1, beskrivs mer utförligt i Religion 3 och 4. För att särskilja texterna har vi valt att bygga Religion 1, skolår 6, på bilder. Det ger eleverna en känsla av att göra ett "studiebesök" i varje religion. Bildmaterialet och texterna kan sedan användas för repetition när eleverna återvänder till världsreligionerna i skolår 8 och 9.
Innehåll
Religion 1
Kap 1 Etik
Kap 2 Systerreligionerna
Kap 3 Judendom
Kap 4 Kristendom
Kap 5 Islam
Kap 6 Hinduism
Kap 7 Buddhism
Kap 8 Filosofi
Religion 2
Kap 1 Etik
Kap 2 Traditionella religioner
Kap 3 Flodkulturer
Kap 4 Antiken
Kap 5 Nordens forntid
Kap 6 Filosofi
Religion 3
Kap 1 Etik
Kap 2 Judendom
Kap 3 Kristendom
Kap 4 Islam
Kap 5 Filosofi
Religion 4
Kap 1 Etik
Kap 2 Hinduism
Kap 3 Buddhism
Kap 4 Kinas religioner - Konfucianism och Daoism
Kap 5 Japans religion - Shintoism
Kap 6 Andra livsåskådningar
Kap 7 Filosofi.
Religion 1 och 4 finns inlästa hos Inläsningstjänst.
DAISY
Eleven ges möjlighet att lyssna till texten samtidigt som man kan se hela uppslaget framför sig med både bild och text på datorn. Eleven följer med i texten via en färgmarkering. I e-boken finns också möjlighet att påverka hastigheten, bläddra framåt och bakåt och därmed anpassa till den egna förmågan.
E-boken kan med fördel användas av elever med läs- och skrivsvårigheter, långsam i
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker