Smålands historia är den första moderna populärvetenskapliga bok som tar ett samlat grepp om hela landskapets historia. Den inleds med ett tematiskt kapitel om Småland och smålänningen i myt och verklighet. Varför förknippas den röda stugan med Småland? Varför känns Emil och Döderhultarn så urtypiskt småländska? Det är ett par av frågorna som ställs i detta kapitel. Därefter följer en kronologisk redogörelse av landskapets historia från förhistorisk tid fram till 2005, då landskapet härjades av stormen Gudrun.
Boken tar avstamp i det förhistoriska Småland. Vi tas vidare till Kalmarunionen och gränstvister, utvecklingen under Gustav Vasa, med reformationen och Dackeupproret, och till ett Småland under stormaktstidens politik. Vi får läsa om 1800-talets befolkningsexpansionen och emigrationen, och via ett Småland på väg mot det nya millenniet, hamnar vi slutligen i år 2005.
Smålands historia är rikt illustrerad med många nytagna bilder. Boken innehåller även informativa faktaruror och kartor, hänvisningar till källor och litteratur samt ett rikt person- och ortnamnsregister.
Olle Larsson är fil dr i historia vid Lunds universitet och verksam som lektor vid Växjö Katedralskola. Övriga författare är Lars-Olof Larsson, och Lennart Johansson.
"Skriven på ett lättläst, populärvetenskapligt språk Rikt och vackert illustrerad Värd att rekommendera till alla historieintresserade smålänningar"
Jönköpings-Posten
"Oumbärlig om man vill söka förstå också landskapet av idag"
Smålandsposten
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker