Medvetandets roll och den historiska tudelningen av psyke och soma börjar alltmer att diskuteras. Denna bok behandlar grundmotorik, det vill säga de vardagliga rörelser vi upprepar tusentals gånger genom livet – att vända sig, resa sig till sittande och stående och att gå – i samspel med andningen och den påverkan som känslor och upplevelser har. Rörelse uppstår i samspel med omgivningen, ur lust eller olust till interaktion. Grundmotorik är ett medel för människan att uppnå önskade mål i livet och därmed åtnjuta psykisk och somatisk hälsa. Människan ses ur ett biopsyko-socialt perspektiv med förmåga till mogen motorik, fri från rädsla, men också med psykiska reaktioner och rörelser bundna i ett skyddsmönster som en gång svarat på stress eller traumatiska upplevelser. Rörelser observeras utifrån situationsspecifika neurobiologiska och mekaniska förutsättningar. Kunskapen om hjärnans formbarhet, plasticitet, ger en utblick mot möjligheter till självreglering och varaktig förändring trots mycket svåra omständigheter.
När Grundmotorik – om inre och yttre rörelse i människans motorik kom ut i början på 1990-talet var det biopsykosociala perspektivet nytt. Innehållet i denna nya upplaga av boken har genomgått en omfattande revidering innehållande de senaste årens evidens inom forskningsfältet och den har därför även fått en ny titel som bättre speglar bokens innehåll.
Boken vänder sig främst till sjukgymnaster, psykoterapeuter och läkare, men även andra som är intresserade av hjärnans basala psykomotoriska funktioner och dess möjligheter till förändring kommer att finna denna bok läsvärd.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker