Bör brottslingar dömas till hårdare straff? Får lagstiftaren begränsa domarens arbete? I vilken grad får staten ingripa i medborgarnas privatliv? Bör vi tillämpa lagar även om de leder till orättvisor? Kan egentligen rättsliga regler leda till de mål som de är avsedda att leda till? Frågor av detta slag diskuteras flitigt i tidningar, radio och TV, och även de som arbetar med rättsliga frågor behöver då och då begrunda rättens uppgifter och funktioner.
Ovan nämnda frågor om olika aspekter av rätten kan inte besvaras av rätten själv. Är det då meningslöst att diskutera dem? Leder det bara till olösliga politiska diskussioner? Rätten som gåta ger en introduktion till rättsfilosofi, och vill visa att det faktiskt är möjligt att diskutera dessa frågor på ett meningsfullt sätt. Man kan till exempel undersöka om frågan ställs på rätt sätt, man kan försöka skilja mellan olika typer av argument och man kan söka efter argumentens utgångspunkt och deras ursprung. Detta ger visserligen inte svar på alla frågor, men debatten kan föras på ett mer tillfredsställande sätt.
Rätten som gåta har främst skrivits för jurister, men är även lämpad för icke juridiskt skolade läsare som intresserar sig för frågor kring rättens roll och dess räckvidd. Den vänder sig till alla dem som inte ser rätten endast som en samling svar, utan som en något gåtfull samhällelig företeelse.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker