Under de ca 150 år som gått sedan de första psykologiska laboratorierna inrättades har psykologiämnet försökt förklara varför människor tänker och handlar som de gör. Utifrån vardagliga iakttagelser ställde forskarna frågor som:
Hur uppfattar vi omvärlden?
Hur lär vi oss och minns saker?
Vad är känslor och tänkande?
Hur utvecklas vi från födelsen till döden?
Vad gör oss till unika individer?
Hur påverkar vi varandra?
Varför handlar vi som vi gör?
Varför uppför sig somliga på ett avvikande sätt?
Vad skiljer människorna från djuren?
I Psykologins historia får vi lära oss mer om hur kända forskare som Sigmund Freud, Charles Darwin, Wilhelm Wundt, Carl Gustav Jung, William James, Ivan Pavlov och Burrhus F. Skinner svarar på frågor av detta slag. Vi får också veta mer om hur svaren påverkades både av deras liv och av den tid de verkade i. Men framför allt får vi lära oss mer om den forskning de bedrev och teorierna de utvecklade för att förklara begrepp som medvetande, det omedvetna, beteende, känslor, tänkande, inlärning och personlighet.
Boken är en grundlig och faktaspäckad beskrivning av psykologins historia från det att ämnet etablerades som empirisk vetenskap vid 1800-talets mitt fram till våra dagar. Genom att författaren också presenterar personhistoriska biografier för de berörda forskarna och sätter in dem i ett samhälleligt sammanhang blir framställningen levande och fängslande. Bokens tydliga struktur och klara språk gör att den är tillgänglig för var och en som är intresserad av ämnet.
I ett efterord redogör Ingemar Nilsson för de övergripande rörelserna inom den akademiska psykologin under de senaste seklerna.
Översättning Björn Nilsson
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker