Det här är en grundläggande lärobok om psykiatri och psykiskt lidande som speglar den hela det brokiga och motsättningsfyllda psykiatrifältet. På ett unikt sätt förmedlar den genomgående historiska, sociala och kunskapsteoretiska perspektiv på ämnet.
Boken ger en överblick över utvecklingen av centrala behandlingstraditioner, såväl den psykoanalytiska/psykodynamiska som den medicinskt–naturvetenskapliga och den kognitiva, och följer deras utlöpare och förgreningar fram till dagens revolutionerande hjärnforskning och den nya s.k. mentaliseringsbaserade terapiformen.
Psykiatri överbryggar tidigare oförenliga ståndpunkter genom att konsekvent tillämpa både ett utifrån- och ett inifrånperspektiv på de psykiatriska ohälsotillstånd som tas upp. Den bidrar därmed till att återställa balansen mellan den naturvetenskapliga och den humanistiska traditionen. Boken vänder sig till behandlare och vårdpersonal, som alltid befinner sig i spänningsfältet mellan dessa två perspektiv. Boken vänder sig också till studerande inom olika vårdutbildningar samt till en intresserad allmänhet.
Sagt om boken
"Psykiatri är en grundläggande lärobok i ämnet. Den är väl genomarbetad och presenterar ämnet på ett modernt och nyanserat sätt. Både det naturvetenskapliga och det humanistiska synsättet får plats. Man presenterar olika behandlingsmetoder och aktuell kunskap om hjärnan. Mentalisering och betydelsen av anknytning tas upp. Olika psykiska ohälsotillstånd, missbruk och livets slutskede är andra områden som behandlas. Ett kapitel om lagar och regler ingår och en omfattande litteraturlista finns. Boken vänder sig till studerande och redan yrkesverksamma, men även till en intresserad allmänhet." Airi Kärkkäinen Karlsson, lektör, BTJ häfte 2011:07.
Om författarna
Finn Skårderud är psykiater och professor i psykiatri. Svein Haugsgjerd är psykiater och psykoanalytiker och Erik Stänicke är psykolog och arbetar som forskare och kliniker inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Denna svenska utgåva är översatt av Eva Björkander Mannheimer och granskad av Per Johnsson, docent och prefekt vid Psykologiska institutionen, Lunds universitet.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker