I Problemorienterad gynekologi och obstetrik är utgångspunkten ett kliniskt presenterat symtom eller problem som föranleder ett läkarbesök. Bokens kapitel följer en tydlig struktur där problemet inleder beskrivningen, varefter författarna presenterar differentialdiagnostiska överväganden inklusive anamnes, undersökning, behandling och slutligen ett eller flera fördjupningsavsnitt. Syftet är att efterlikna den kliniska situationen då patienter i allmänhet inte söker för en i förväg känd diagnos utan för ett symtom.
Boken följer core curriculum för grundutbildningen av läkare och har en tydlig förankring i grundvetenskaperna. Den återspeglar också de nationella målen för den nya sexåriga legitimationsgrundande läkarutbildningen. Fokus ligger på handläggning av vanliga medicinska tillstånd och initial handläggning av potentiellt livshotande tillstånd, vilka ofta förekommer inom obstetrik och gynekologi.
Denna andra upplaga har genomgått en genomgripande revision. Dispositionen är densamma, men vissa kapitel har slagits ihop och det har tillkommit kapitel om graviditetens fysiologi, vulvasmärta, könsdysfori, trötthet under graviditet och förlossningsbristningar.
Boken vänder sig i första hand till studerande på läkarprogrammet men är även lämplig för nylegitimerade läkare och, i vissa delar, för barnmorskestuderande.
Sagt om boken
... en vältäckande helhetsbild av en omfattande specialitet. ... varmt rekommenderas som standardverk på våra medicinska läroverk, men har även en självklar plats i kvinnoklinikernas och vårdcentralernas fackbibliotek." /Katri Nieminen, specialist i obstetrik och gynekologi; överläkare, kvinnokliniken, Vrinnevisjukhuset, Norrköping, i Läkartidningen. 2015;112:DA3X Läkartidningen.se 2015-01-15.
Om författarna
Specialister i obstetrik och gynekologi från hela Sverige har bidragit till bokens innehåll. Marie Bixo, professor och överläkare, Institutionen för klinisk vetenskap, obstetrik och gynekologi, Umeå universitet, och Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. Inger Sundström Poromaa, professor och överläkare, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, och Kvinnokliniken, Uppsala akademiska sjukhus, Uppsala.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker