Prehospital akutsjukvård belyser den prehospitala akutsjukvården från ett helhetsperspektiv. Boken beskriver det prehospitala arbetets olika beståndsdelar och moment, dvs. prehospital vårdmiljö, teamarbete, grundläggande bedömning, handläggning vid akuta tillstånd/situationer samt extraordinära situationer. De flesta kapitel innehåller också exempel på verklighetsbaserade situationer som prehospital personal kan ställas inför i sitt dagliga arbete.
Den tredje upplagan har genomgått en omfattande revidering. Boken har bland annat fått en helt ny disposition och en del nya kapitel samtidigt som det medicinska perspektivet har fördjupats.
Prehospital akutsjukvård är skriven av kliniskt verksamma experter och forskare i ämnet. Den är främst avsedd för blivande specialistsjuksköterskor med inriktning på ambulanssjukvård, men är också värdefull för alla som arbetar prehospitalt, läkare under grundutbildning samt blivande specialistläkare inom akutsjukvård och anestesi/intensivvård.
Sagt om boken
Boken griper mycket väl över hela ämnet akutsjukvård, det finns bra faktarutor och illustrationer och den är lättläst. Underlaget är modernt och aktuellt. Sammanställningen av fakta är bra, inte minst alla småbegrepp som hittas här och var i boken. Sammantaget är det en mycket användbar bok inom ämnet." Per Björgell, lektör, BTJ, Häftepos 10106231.
Upplaga 2: "Denna upplaga har utökats med vårdvetenskapliga delar, men har också fått ett lite större kliniskt innehåll. Det finns många författare till texterna, vilket skapar spännvidd och djup i dem. Det finns ett antal administrativa delar i vården som är väl behandlade, exempelvis om beslutsstöd genom medicinska riktlinjer, ambulanssjukvårdens plats i organisationen, helikopter, vissa vårdkedjor (hjärtinfarkt, trauma, stroke och äldre). Drygt 250 sidor handlar om ren sjukvård, vilket verkligen lyfter boken. Dessa avsnitt handlar om både viktigt och svårt, psykiskt och kroppsligt. Det är en riktigt välgjord bok med ett mycket användbart innehåll, både för nya och erfarna medarbetare och kan väl rekommenderas." Per Björgell, lektör, BTJ-häftet nr 18, 2016.
Om författarna
Lars Lundberg, specialistläkare i kirurgi och akutsjukvård, docent i kirurgi vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, professor em. i prehospital akutsjukvård, PreHospen – Centrum för prehospital forskning, Högskolan i Borås. Denise Bäckström, överläkare, med. dr, anestesi- och intensivvård, traumaansvarig/medicinsk ledningsläkare ambulans och akut, Region Gävleborg/Capio akutläkarbilar Stockholm/Katastrofmedicinskt centrum Linköping. Magnus Andersson Hagiwara, ambulanssjuksköterska, professor, PreHospen – Centrum för prehospital forskning, Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker