Boken ”Per aspera ad astra – genom svårigheter mot stjärnorna” innehåller berättelsen om Astra, dess banbrytande forskning och engagerade medarbetare. Astras utveckling från en obetydlig start 1913 till att bli ett av världens ledande läkemedelsföretag är en unik framgångshistoria i svenskt näringsliv. Höjdpunkten kom med lanseringen av magsårsmedicinen Losec, som kom att bli världens mest sålda läkemedel och gjorde Astra till en börsraket på 90-talet.
Men framgång har blandats med motgång. Under 60-talet skakades företaget av Neurosedyn-katastrofen, århundradets största läkemedels-tragedi. Då hade ännu inte investeringarna i forskning givit förväntade resultat och Astra led av produktnöd.
På 70-talet kom vändningen och Astra utvecklade en rad viktiga läkemedel med stor försäljningspotential, men då var problemet att man saknade en utbyggd internationell marknadsorganisation. Genom samarbete med det amerikanska företaget Merck fick Astra värdefull draghjälp på världens största marknad.
Framgångarna med Losec gjorde Astra så starkt att man kunde köpa sig fri från oförmånliga licensavtal i Japan, Italien och Spanien och dessutom undvika att bli slukad av jätten Merck.
Inför 2000-talet, med stora förändringar i omvärlden, ställdes ökade krav på internationell konkurrenskraft och Astra ville ha en jämnstor partner med likartad företagskultur. Man fastnade för brittiska Zeneca.
I boken berättar SVEN SUNDLING – under många år knuten till Astra som informationschef – med inlevelse historien om Sveriges mest framgångsrika läkemedelsbolag. Vi får följa företaget från apotekare Adolf Risings initiativ 1913 till dagens AstraZeneca.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker