I På liv och död är det de hindrande och destruktiva krafterna i människans psyke som står i fokus. Ludvig Igra undersöker uppkomsten av stela, livsfientliga inre strukturer präglade av narcissistisk självtillräcklighet och avvisande av kärlek och beroende. Han skildrar särskilt hur dessa gestaltar sig i den psykoanalytiska/psykoterapeutiska situationen och vad som gör det möjligt att förändra dem, men hans tankegångar har naturligtvis också en mer generell, allmänmänsklig bärighet.
Den grundläggande drivkraften i På liv och död är sökandet efter möjligheter till inre frihet och rörelse och till en djupare och helare kontakt med verkligheten, den inre och den yttre. Denna bok andas en djup respekt för människans komplexitet och för det mödosamma i utveckling och förändring.
Ludvig Igras starka intresse för den brittiska objektrelations-teorin, särskilt den kleinianska traditionen, kom att få stor betydelse för utvecklingen av psykoanalysen och psykoterapin i Sverige från slutet av 70-talet och framåt. Förutom På liv och död (1988) publicerade Ludvig Igra tre böcker: Objektrelationer och psykoterapi (1983), Inre värld och förändring (1996) och Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet (2001).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker